Blog over propolis
Propolis wordt steeds vaker ‘het antibioticum van de natuur’ genoemd. Het is een populair ingrediënt dat steeds meer toegevoegd wordt in mondverzorgingsproducten en ook in natuurlijke verkoudheids- en griepremedies.
Wat is Propolis?
Propolis wordt ook wel ‘bijenlijm’ genoemd. Het is een kleverige, harsachtige substantie die geproduceerd wordt door bijen en bestaat uit een combinatie van suikerachtig sap van groenblijvende planten, stuifmeel en bijenwas. Deze ingrediënten worden verzameld op de achterpoten van de bijen. Bijen gebruiken propolis als een beschermende coating voor hun bijenkorf, hierdoor kunnen ze gaten en scheuren dichten. de binnenwand glad maken en zorgdragen voor een aangename interne temperatuur van de korf.
Het woord propolis is afgeleid van het Grieks en betekent zoiets als ‘verdediging van de stad’.
Propolis is rijk aan flavonoïden (dat zijn antioxidanten) en bevat daarnaast belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, B2, B6, C en E, magnesium, calcium, kalium, natrium, koper, zink, mangaan en ijzer.
De voordelen van propolis
Propolis wordt al van oudsher gebruikt voor een heleboel aandoeningen. Dit omdat wordt aangenomen dat het antibacteriële, antivirale, antiseptische, schimmeldodende, ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen heeft. Qua toepassingen kun je denken aan acne, gastro-intestinale stoornissen, gynaecologische aandoeningen (zoals bacteriële vaginose en vulvovaginale candidiasis), mondgezondheidsproblemen (zoals gingivitis en zweren), bacteriële infecties, (brand)wonden, verkoudheid en griep.
In welke producten vind je propolis?
Propolis kan je terugvinden in diverse producten op natuurlijke basis. Denk hierbij aan neussprays, vanwege de anti-virale werking en mondverzorgingsproducten om de antibacteriële en antiseptische eigenschappen.
Propolis is ook veelvoorkomend in de dermatologische zorg. Op grote schaal wordt het gebruikt in crèmes, balsems en zalven. Deze toepassing is gebaseerd op de vermeende ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Een ander interessant aspect van propolis is het effect op het collageenmetabolisme. Er wordt aangenomen dat het de hoeveelheid collageen in weefsels verhoogt, waardoor de wondgenezende eigenschappen verder toenemen.
Propolis in Bee Balm
Een heleboel plussen op een rij dus, voor propolis. Het is dan ook niet voor niets dat we het gebruiken in onze Bee Balm. Je kunt deze inzetten voor een heleboel toepassingen. Denk aan een droge en gebarsten huid, schaafwonden en schrammen, brandwonden, huiduitslag en littekenweefsel. Het is ook een populair product bij luieruitslag en pre- en postnatale striae. Je kunt dus met recht zeggen dat onze Bee Balm een veelzijdig product is.